Penthouse in Lisbon, occupies the last two floors of a building

Penthouse in Lisbon, occupies the last two floors of a building

Architects: Atelier Data
Location: LisbonPortugal
Year: 2016
Area: 1.938 ft²/ 180 m²
Photo courtesy: Richard John Saymour

“Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from northeast are headed by urban landscape and from southeast, in turn, are dominated by great canopies of trees that inhabit a secular garden near by the building.


The strategic position of the apartment due to his urban context in articulation with domestic space issues prompted the project to focus on the following principles:


-Spatial and functional readaptation in order to explore crossed views, communicability and continuity of and between spaces in active articulation with the pre-existing constrains;



-Program organization and distribution through a logic that promotes clear distinction between social areas [terrace, living room, dinning room, kitchen, library] from service areas [laundry, wc, vertical accesses] on the groundfloor and private area [bedrooms] on the 1st floor;


– Concentration of infrastructures, equipment and storage into functional walls and cores, in order to free up space;


– Enrichment of the relation between interior and exterior through the redesign of the openings, emphasizing the connection between those areas;


– Selection of materials that reinforce the natural light of the overall spaces through the extensive use of white color in articulation with the wood pavements and the ceramic tiles of the terrace;


– Insertion of the “natural” as an element brought in from the secular garden, that is interpreted and reinvented into domestic environment;

penthouse-lisbon-occupies-last-two-floors-building-08MAIN ELEMENTS OF THE SPACE
Commited to create a unique living space, the large functional Wall, with its 11.5 meters long,(which concentrate equipment, storage, cooking area etc.) works simultaneously as scenario and as an operating background to support the diverse and multiple actions of the social space.


Mutable in its usage conditions, it allows various interactions and different hierarchies between spaces. Panels that open to reveal the stairs and close to privatize the rooms, panels that open while cooking and close when the kitchen becomes an workspace, panels that extend or gather inside the cabinets gap to individualize spaces, and so are manageable from this structuring as an unifying element of the space.


If the Great wall, with its vertical expression, ensures the spatial continuity, also the design of ceiling contributes to this notion of extension and unification.


The rhythm of the beams that make up the horizontal plan of the social area, thus reinforces the initial and intuitive desire to create a large space, that goes through the full depth of the apartment, and is crossed by diverse environments, uses and actions.”


Thank you for reading this article!




在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入: Logo

您的留言將使用 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )


您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

【◎心靈研磨坊 - 曼陀羅藏◎】

《心靈研磨坊 ─ 身心體能極限的突破,放慢步調,邁開腳步,輕鬆地悠遊著....》

%d 位部落客按了讚: