MeMo house – the result of the commitment not to waste square meters of vegetal soil


http://www.caandesign.com/memo-house-result-commitment-not-waste-square-meters-vegetal-soil/

MeMo house – the result of the commitment not to waste square meters of vegetal soil

Architects: Bam Arquitectura
Location: San Isidro, Argentina
Year: 2016
Area:2.314  ft²/ 215 m²
Photo courtesy: Jeremias Thomas
Description:

“The MeMo house, which was built on a plot in San Isidro, in the northern part of the province of Buenos Aires, Argentina, was conceived on the premise of a client who is passionate about landscaping and has a strong conviction regarding sustainability and the environment. The premise was to develop a project in a plot between infill buildings while reducing to the maximum extent possible the loss of green spaces due to the construction of the house.

With such a concept in mind, we at BAM! decided to work on architecture and landscape simultaneously. The square meters of the building footprint turn into a three-dimensional garden which connects all the architectural floors.

The morphological design is born as a result of the commitment not to waste square meters of vegetal soil, on the one hand, and of the idea of having a light entrance through a patio, on the other hand, since it is a plot between infill buildings. Such a layout generates a topographic play with a system of green ramps that connect the zero level with the first floor and the cover, thus creating a continuous garden terrace.

Advertisement

MeMo is a project in which the architectural path plays a decisive role, since we have to bear in mind that the habitual and occasional users are offered a sight show. Such a show is not only a fixed image, but rather a series of images that overlap, and each frame of the scene has been carefully thought.

We conceive the sustainability of the project as a path, not as a goal. Hence, we base our path on the LEED standards and we incorporate the concepts of durability and economy which are fundamental in our architectural works, thus satisfying the needs of the present generation without endangering the possibilities of future generations since the impact on the environment and its inhabitants is significantly reduced.

First of all, we approach the path of sustainability by choosing a sustainable lot where the owner can perform most of her activities on foot or on a bicycle, and she can also use native vegetation in her gardens and covers, thus restoring the natural landscape and reducing rainwater effluent.

Then we began the design with a bio-environmental impression, taking special attention to every detail of the project, from the location of the plot, its orientation, the morphology of the volume built with respect to the sun’s path and its impact on the different spaces to make the most of the solar energy, the strategic location of native vegetation and the choice of insulating materials of the architectural envelope.

Once we determine the volumetry of the building, we begin with more specific interventions. Starting by the efficient use of water through efficient wastewater technology, and by reducing water consumption using rainwater for the irrigation of native vegetation, which has a minimum hydration requirement.

As regards energy efficiency, we have solar panels not only for the supply of electric energy but also for the power for heating, ventilation and air conditioning. We also add the adequate windows with DVH-type glasses which increase thermal insulation. Both of these measures allow us to reduce energy consumption.”

Advertisement

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

【◎心靈研磨坊 - 曼陀羅藏◎】

《心靈研磨坊 ─ 身心體能極限的突破,放慢步調,邁開腳步,輕鬆地悠遊著....》

%d bloggers like this: